/ОГЛЯД ЗМІ ЩОДО ЗАГАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЗАХОДІВ ПО ЇХ ВИРІШЕННЮ

ОГЛЯД ЗМІ ЩОДО ЗАГАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЗАХОДІВ ПО ЇХ ВИРІШЕННЮ

У Міненерго заявили, що Мінфін під час підготовки проєкту бюджету-2022 не врахував його пропозиції на 7,6 млрд грн, що може вкрай негативно позначитися на вугільній галузі.

Про це заявив заступник міністра енергетики Олексій Кулаков під час засідання комітету Ради з питань енергетики та ЖКП, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми запропонували обсяг загальних потреб міністерства на 2022 рік у розмірі 12,1 млрд грн, з них не враховано 7,6 млрд грн», — підкреслив Кулаков.

За його словами, на 4,4 млрд грн недофінансовані поточні витрати вугільних підприємств — заробітна плата і оплата спожитої електроенергії, а також в цілому не враховані 2,9 млрд грн, які пропонувалися Міненерго на капітальні витрати.

Дністровська ГАЕС: тривають пуско-налагоджувальні роботи для пуску гідроагрегату №4 в насосному режимі

До Дня Незалежності України на одному з найважливіших інфраструктурних об’єктів України — Дністровській ГАЕС — відбувся пуск гідроагрегату № 4 у генераторному режимі. 324 МВт маневрових потужностей збагатять Об’єднану енергосистему країни додатковою дефіцитною балансуючою електроенергією, підвищивши її стійкість та надійність. До професійного свята – Дня енергетика, гідроагрегат введуть у експлуатацію.

На разі на об’єкті тривають пуско-налагоджувальні роботи для пуску гідроагрегату в насосному режимі, після чого відбудеться отримання пусковим комплексом сертифікату відповідності, який засвідчить відповідність комплексу проєктній документації та готовність до експлуатації.

Атомна енергетика

Використання атомної енергії зросте в два рази до 2050 року – МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) очікує, що використання атомної енергії до 2050 року зросте вдвічі. Вперше після аварії на японській АЕС Фукусіма, яка сталася 10 років тому, агентство переглянуло свої прогнози потенційного зростання потужностей ядерної енергетики.

Наразі світ намагається відмовитися від викопного палива для боротьби з кліматичними змінами і низка країн розглядає можливість поширення ядерних потужностей для збільшення виробництва надійної і чистої енергії.

За заявою міжнародної організації, подібні висновки ґрунтуються на ідеї помітного збільшення виробництва електроенергії протягом наступних трьох десятиліть, слідом відбуватиметься зростання атомної енергетики.

«Нові прогнози МАГАТЕ демонструють, що ядерна енергетика продовжуватиме грати незамінну роль у виробництві енергії з низьким рівнем вуглецевих викидів, – зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. – Результати звіту є обнадійливою ознакою зростаючого усвідомлення – ядерна енергетика, яка не виділяє CO2 під час роботи, є абсолютно життєво важливою у наших зусиллях щодо досягнення нульових викидів».

За високим сценарієм нового прогнозу, МАГАТЕ очікує, що світові ядерні потужності подвоюються до 792 ГВт до 2050 року з 393 ГВт (станом на минулий рік). Але його реалізація потребуватиме серйозних дій, зокрема, прискореного втілення інноваційних ядерних технологій.

Уряд нарешті вирішив провести аудит у “Нафтогазі”

“Нафтогаз” має допустити Держаудитслужбу до перевірки діяльності за останні 5 років.

Уряд надав доручення НАК “Нафтогаз України” створити умови для здійснення Державною аудиторською службою заходів державного фінансового контролю діяльності компанії та її філій.

Зазначається, що “Нафтогаз” повинен допустити посадових осіб Держаудитслужби до здійснення заходів державного контролю.

Пояснюється, що реалізація акта допоможе перевірити додержання “Нафтогазом” у 2017-2021 роки законодавства у сфері видобутку, постачання та реалізації природного газу – зокрема, для забезпечення ресурсом населення та суб’єктів господарювання, які виробляють тепло.

Борг облгазів перед Оператором ГТС на рівні 9 мільярдів гривень

Найбільші борги у підприємств Фірташа. Борг облгазів перед Оператором газотранспортних систем за кілька днів до початку опалювального сезону становить 8,8 млрд грн, 6,2 млрд грн з яких — борги підприємств групи РГК Дмитра Фірташа. Про це повідомив ОГТСУ.

Відзначається, що в серпні облгази заборгували перед Оператором за газ, відібраний з магістральних газопроводів для власних виробничо-технологічних витрат, понад 153 млн грн.

Найбільшими боржниками є Київоблгаз (1 млрд грн), Донецькоблгаз (1,2 млрд грн), Львівгаз (792 млн грн).

У серпні зросли борги Донецькоблгаз (+73,2 млн грн), Кіровоградгаз (+30,9 млн грн), Тернопільміськгаз (+18,3 млн грн), Херсонгаз (+14,8 млн грн), Мелітопольгаз (+7,7 млн грн). Сукупний борг облгазів групи РГК становить понад 6,2 млрд грн.

Протягом останніх двох років, відзначають в ОГТСУ, було подано близько 50 позовів про стягнення заборгованості на загальну суму понад 9 млрд грн.

«Подальше зростання заборгованості ставить під загрозу не тільки виконання програми оптимізації і модернізації ГТС, але і створює ризики фінансової стабільності Оператора ГТС», — коментує гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

Консалтингова компанія Ernst & Young надала ряд рекомендацій для врегулювання ситуації. Крім введення таких спецрахунків, необхідний інститут тимчасових адміністрацій для облгазів, які системно порушують ліцензійні умови.

Повідомлялося, що у керівника «Нафтогазу» Юрія Вітренка є план порятунку України від газової катастрофи, пов’язаної з необхідністю купувати імпортний газ на зиму. План вже нібито представили Володимиру Зеленському. До переліку заходів включено націоналізації облгазів і відкачуванням з «Оператора ГТС» близько 50 млрд грн.

Київська влада планує інвестувати у видобуток українського газу

Місто звернулося до «Нафтогазу» з відповідним листом

Київська міська державна адміністрація (КМДА) опрацьовує можливість інвестицій у видобуток українського природного газу, який згодом спрямують підприємствам теплокомуненерго у виробництво теплової енергії для споживачів. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Зазначається, що використання газу вітчизняного видобутку, вартість якого є суттєво нижчою проти вартості імпортованого, дозволить зменшити витрати підприємства, які напряму впливають на тариф. З відповідним листом міська влада звернулась до НАК «Нафтогаз України».

Зокрема, місто пропонує створити робочу групу, в межах якої відбулося б фахове обговорення ініціативи та підготовка відповідного проєкту.

Станом на сьогодні міська влада не отримала заперечень з боку «Нафтогазу», тож, зазначили в адміністрації, Київ готовий до більш детального опрацювання, зокрема, у рамках Українського інвестиційного газового конгресу, який відбудеться 20-22 жовтня в столиці.

Тренди відновлювальної енергетики:
фахівці компанії долучилися до обговорення перспектив галузі

Представники Укргідроенерго взяли участь в Австрійсько-українському дні зелених технологій, який відбувся у Львові. На заході було представлено найкращі практики та інноваційні рішення у галузі відновлюваної енергетики та житлово-комунальних послуг задля зменшення викидів вуглецю.

Австрія відіграє важливу роль у розробці та розвитку сучасних технологій, які відомі в усьому світі завдяки своїй якості та ефективності. Під час заходу провідні австрійські експерти ділилися корисною інформацією про новітні “зелені“ технології, а також можливості фінансування проєктів.

Передусім йшлося про системи накопичення енергії для безперебійного електропостачання, системи управління безпекою та комунікаціями на електрос-танціях, а також використання відновлювальної енергетики для потреб громад.

«Представлені технології є інноваційними та перспективними для використання при будівництві гібридних електростанцій в гідроенергетиці. Вивчення технічних новинок та їх експлуатаційних характеристик дає підґрунтя приймати у подальшому ефективні проєктні рішення менеджментом компанії», — зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Перша в Україні промислова система накопичення енергії ДТЕК
пройшла сертифікацію НЕК «Укренерго»

НЕК «Укренерго» 26-31 серпня провела випробування першої в Україні промислової літій-іонної системи накопичення енергії ДТЕК потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅год. За результатами випробувань батарея отримала сертифікацію для надання допоміжних послуг — резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі.

«Система накопичення енергії ДТЕК успішно пройшла сертифікацію НЕК «Укренерго». Це перша в історії енергетики України сертифікація подібного технологічного об’єкту і перша літій-іонна батарея, що забезпечує системну надійність енергосистеми країни. Ми раді, що ДТЕК зробив цей внесок у розвиток української енергетики та формування ринку систем накопичення енергії в Україні», — зазначив директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

За його словами, «Укренерго» спільно з фахівцями ДТЕК розробило першу в Україні програму випробувань систем накопичення енергії. Вона включала в себе тестування здатності батареї нести базове навантаження, перевірку чутливості налаштувань батареї і перевірку швидкості реагування при відхиленні частоти в мережі від номінальної.

Перевірка підтвердила, що система накопичення енергії ДТЕК здатна виконувати збільшення або зменшення потужності від нуля до повного резерву за 0,4-0,6 секунди, тоді як кодекс системи передачі регламентує такий час на позначці 30 секунд. Тобто батареї здатні виконувати системні послуги значно якісніше. Швидкість реагування батареї на відхилення частоти склала менш ніж 0,1 секунди.

Слід також зауважити, що до сертифікації батареї регулювання частоти в Україні здійснювалось переважно блоками вугільних ТЕС. Використання систем накопичення енергії дозволить зменшити навантаження на вугільні станції та сприяти декарбонізації енергосистеми країни.

«Для ДТЕК Енерго сертифікація СНЕ — важлива й символічна подія. Якщо до сьогодні одними з основних маневрових потужностей були ТЕС, то зараз у багатьох країнах їх уже замінили СНЕ з їхньою чистою енергією і швидкою реакцією. Тому для нас сертифікація батареї — це ще один крок на шляху великих змін. Тих змін, які ми, як генеруюча компанія, намітили собі, щоб стати більш екологічними, ефективними і конкурентоспроможними. ДТЕК Енерго підтримує трансформацію галузі і рухається назустріч майбутньому», — сказав генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв.

Системи накопичення енергії — це ключ до енергетичної безпеки України, оскільки вони можуть балансувати енергосистему гарантуючи її гнучкість, яка дозволить прискорити перехід до зелених джерел енергії та сприяти декарбонізації. Окрім того, батареї можуть забезпечувати миттєве регулювання частоти мережі та гарантувати стабільну якість електроенергії, а також допомогти Україні синхронізуватися з європейською енергосистемою ENTSO-Е…

Підготовка до ОЗП 2021/2022

ДТЕК завозить вугілля з Польщі, США та Казахстану

За даними «Укренерго», на складах ТЕС продовжує покращуватися ситуація з накопиченням вугілля. Однак, запаси на складах залишаються надзвичайно низькими.

ДТЕК в ході підготовки до опалювального сезону імпортує вугілля з трьох країн: Польщі, США та Казахстану. Про це повідомив генеральний директор ДТЕК Енерго Ільдар, пише пресслужба компанії.

«Українське вугілля – пріоритет, але для забезпечення стабільності української енергосистеми додатково поповнюємо запаси за рахунок імпорту. Ми першими серед вітчизняних компаній почали імпортувати паливо з Польщі, Казахстану, США. Все це робиться заради того, щоб українці були зі світлом і теплом. Можу запевнити, що шахтарі і енергетики докладають до цього зверхзусилля», — зазначив Салєєв.

Що стосується власного видобутку, за даними компанії, За січень-серпень цього року на шахтах ДТЕК Енерго ввели у роботу 21 нову лаву і видобули майже 11 млн т вугілля марки «Г». Зокрема у серпні на шахтах компанії було видобуто понад 1,2 млн т палива та запущено 4 нові лави. Всього ж у цьому році компанія планує видобути майже 17 млн т газового вугілля. До кінця року планується ввести у роботу ще 11 нових лав.

«Робимо все можливе, щоб підійти до опалювального сезону з максимальним запасом міцності. Готуємося по кількох напрямках. Активізували ремонту кампанію — провели 17 із 28 запланованих ремонтів блоків ТЕС. На ці потреби з початку року вже спрямували 1,4 млрд грн, ще 1,1 млрд грн інвестуємо до кінця року. На власних шахтах видобули 11 млн т вугілля та ввели 21 нову лаву», — відзначив Салєєв.

Станом на 20 вересня запаси вугілля на складах ТЕС ДТЕК Енерго зросли до 706 тис. т. За серпень вони збільшилися на 14% або на 77 тис. т. Досягти цього вдалося як за рахунок власного видобутку, так і поповнення запасів завдяки імпорту.

 «На ТЕС не вистачає вугілля через те, що держава не створила резервний фонд для викупу вугілля при підвищенні ціни» – експерт

Запаси вугілля за минулий тиждень (10-17 вересня) зросли на 5,9% або на 46 000 тонн, як свідчать дані Міністерства енергетики.

Станом на 17 вересня запаси на складах ТЕС зросли до 827 тисячі тонн у порівнянні з 778 тисячами тонн тижнем раніше. Запаси вугілля газової марки зросли до 611 тисячі тонн, антрацитової – до 216 тисячі тонн.

Найбільше вугілля накопичено на Курахівській, Луганській і Ладижинської ТЕС. Всі належать «ДТЕК Енерго».

Нагадаємо, що в травні-липні через різкий обвал цін, спровокованої діями трейдерів-спекулянтів, ТЕС і ТЕЦ не мали можливості купувати вугілля в повному обсязі, що призвело до зниження запасів палива.

У серпні ситуація виправилася і ГК ТЕС почали контрактувати нові обсяги вугілля в тому числі по імпорту.

Детально про ситуацію розповів фахівець з кризових питань Руслан Ригованов в ефірі одного з телеканалів, пише Енергетичний фронт.

Прем’єр-міністр: Уряд розробив чіткий план зі стабільного проходження опалювального сезону, який складається з п’яти кроків

Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 24 вересня 2021 року о 11:14

За ініціативи Президента України Уряд розробив чіткий план із тарифної політики та стабільного проходження опалювального сезону, який складається з п’яти прорахованих кроків. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді 24 вересня.

«Перше. Тарифи на газ для населення незмінні. У травні ми запустили річний продукт для людей, де ціна на весь рік складає менш ніж 8 грн. Незалежно від коливань ціни на біржах чи хабах, ця ціна не змінюється весь опалювальний сезон, тобто до кінця квітня 2022 року», — зауважив очільник Уряду.

Прем’єр-міністр наголосив: в Україні ціна стабільна — менш ніж 8 грн за кубічний метр, хоча у Європі зараз ціна вже перевищує 25 грн за кубічний метр.

«Друге. Тарифи на тепло та гарячу воду встановлює місцева влада. Ми забезпечили всі умови, аби підвищення тарифів не відбулося, і будемо на цьому наполягати. Державна компанія «Нафтогаз» пропонує трирічний контракт по 7,42 грн за куб газу для цього опалювального сезону. Ця ціна так само не буде збільшуватися і не залежить від ситуації на біржах», — відзначив Денис Шмигаль.

Як підкреслив Глава Уряду, у місцевих керівників немає об’єктивних підстав підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду. За його словами, вже 70% теплокомуненерго уклали трирічні контракти з «Нафтогазом». Він додав, що Уряд зі свого боку працює над питанням компенсації для ТКЕ різниці в тарифах, а також в питанні реструктуризації тієї заборгованості, яка існує в цих підприємств.

«Третє. Уряд знизив тарифи на електроенергію для 80% домогосподарств з 1 жовтня. Тариф складе 1,44 грн за кВт-год для тих, хто споживає менше 250 кВт-год на місяць. Для тих, хто споживає більше — тариф залишиться без змін», — зазначив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль також наголосив, що субсидії отримають усі, хто їх потребує.

«Четверте. Уряд разом із народними депутатами запропонував додатково цього року виділити 12 млрд грн на програму субсидій. Субсидії отримають всі, хто їх дійсно потребує — це близько 3 млн домогосподарств», — зауважив Прем’єр-міністр.

За словами очільника Уряду, до початку опалювального сезону в держави вистачає коштів на всі виплати, і жодної заборгованості по субсидіях немає.

«П’яте. Україна готова до опалювального сезону. Технічна готовність регіонів становить вже понад 90%. Запаси газу в підземних газосховищах України перевищили 18,5 млрд кубічних метрів. Для порівняння: у 2018 році запаси складали 17,1 млрд кубів. У 2017 році —16,8 млрд кубів. Так само, як і торік, ми спокійно пройдемо цей опалювальний період», — резюмував Денис Шмигаль.

На складах ТЕС вугілля втричі менше від планів — Укренерго

Середньодобові обсяги поставок вугілля залишилися такими ж самими, як і попереднього тижня, але спалювання палива суттєво зросло

Починаючи з 21 вересня припинилося зростання запасів вугілля на складах ТЕС. Відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах знаходиться у 3,1 раза менше вугілля, ніж має бути станом на 27 вересня.

Про це йдеться у щотижневому звіті ПрАТ НЕК «Укренерго».

«Середньодобові обсяги поставок вугілля залишилися такими ж самими, як і попереднього тижня (з 17 по 26 вересня — 54,2 тис. тонн, а з 10 по 19 вересня — 54,4 тис. тонн), тоді як витрата вугілля значно збільшилася — з 49,4 тис.тонн (10-19 вересня) до 61,1 тис.тонн (17-26 вересня). В результаті, запаси вугілля на складах ТЕС залишаються критичними», — прокоментували у компанії.  

Станом на ранок 27 вересня на складах ТЕС знаходиться 776,9 тис. тонн вугілля, що на 8,9% менше, ніж на ранок 20 вересня (852,6 тис. тонн). Зокрема, запаси газового вугілля знизилися на 7,8% до 589,5 тис. тонн, а обсяги антрацитового вугілля — на 12,2% до 187,4 тис. тонн.

У порівнянні з 1 вересня запаси вугілля на складах ТЕС збільшилися на 5,2%.

«Виробництво ТЕС у порівнянні з попереднім тижнем збільшилося на 28,7% до 784,7 млн кВт-год. Причиною цього є збільшення споживання (+5,8%) та експорту електроенергії (у 2,1 рази). Частка ТЕС у покритті навантаження у порівнянні з попереднім тижнем збільшилася з 24% до 28%», — розповіли в «Укренерго».

Крім того, станом на 20 вересня в аварійному ремонті, за заявками виробників, перебувало 5 блоків та 1 корпус ТЕС та ТЕЦ потужністю 1,4 ГВт. Також через відсутність палива не можуть працювати 16 блоків ТЕС та ТЕЦ потужністю 6,2 ГВт.

26 вересня 2021 року з 04:00 до 05:00 було зафіксовано порушення графіка експортних поставок електроенергії з торгової зони «острова Бурштинської ТЕС» на величину 71 МВт-год., через аварійний ремонт блоку №10 Бурштинської ТЕС та розвантаженням блоків №1, 5, 6, 7, 9 на загальну величину потужності 85 МВт.

Оновлено прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на поточний рік — Юрій Власенко

Міністерство енергетики виконує всі належні заходи, передбачені планом під-готовки до проходження осінньо-зимового періоду 2021/22, заявив перший заступ-ник міністра енергетики Юрій Власенко під час засідання антикризового енергетичного штабу, що відбулось під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка. У засіданні взяли участь заступник міністра енергетики Олексій Кураков, представники Міністерства інфраструктури, НЕК «Укренерго», НКРЕКП, Дер-женергонагляду, АТ «Укрзалізниця», генеруючих компаній, депутатського корпусу.

«Міненерго виконує план заходів щодо підготовки до опалювального періоду. Спільно з генерацією ми доопрацювали графік ремонтів, щоб максимально завантажити атомні енергоблоки в зимовий період. Також оновлено прогнозний баланс електричної енергії ОЕС України на поточний рік. Його особливістю є те, що додатково прораховано структуру та обсяги виробництва електричної енергії і на перший квартал 2022 року. Це дозволить чіткіше сформувати індикативи для планування роботи підприємств електроенергетичного та вугільно-промислового комплексів до кінця ОЗП», – наголосив Юрій Власенко.

Оновленим прогнозним балансом передбачено збільшення частки атомної енергії на 4 % у 2021 році (у порівнянні з попереднім прогнозним балансом).

Представники «Укренерго» зазначили, що в цілому ситуація з підготовкою до проходження ОЗП контрольована, енергетична система України достатньо збалансована.

Під час наради учасники також обговорили ситуацію з видобутком і постачанням вугілля. Досі спостерігається відставання від планових показників, проте генеруючі компанії налаштовані на збільшення поставок вугільної продукції.

Представники Укрзалізниці запевнили, що докладають максимум зусиль для забезпечення своєчасного перевезення вугільної продукції на склади ТЕС і ТЕЦ. На сьогодні ситуація з виконанням заявок на напіввагони стабілізується.

Юрій Власенко наголосив на необхідності ефективного контролю за якістю виконання ремонтної компанії, який здійснюють працівники Держенергонагляду спільно з фахівцями НЕК «Укренерго». Представники Держенергонагляду доповіли, що серед найчастіших порушень зафіксовано невиконання графіків ремонтів та неповне виконання передбачених заходів з підготовки до ОЗП.

Перший заступник міністра резюмував, що для надійного функціонування паливно-енергетичного комплексу України вкрай важливо забезпечити фінансову спроможність виробників електричної енергії (ТЕС і ТЕЦ) закуповувати вугільну продукцію у потрібних обсягах. Серед механізмів, які зараз опрацьовуються, – погашення заборгованості, що утворилась перед виробниками на балансуючому ринку.

НЕК «Укренерго» перейшла в управління Міненерго

Ярослава Денькович

Міністерство енергетики отримало статус керуючого рахунком у цінних паперах НЕК «Укренерго», повідомило Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (SMIDA) в понеділок із посиланням на реєстр власників цінних паперів від 16 вересня, передає «Інтерфакс-Україна».

Відповідно до реєстру, власником 100% акцій Укренерго стала держава в особі Міненерго. У повідомленні SMIDA зазначається, що Міненерго на виконання розпорядження уряду України №833-р від 28 липня 2021 року вжило заходів, пов’язаних із внесенням відомства як керуючого рахунком у цінних паперах НЕК, переданих йому в управління.

Як повідомлялося, зазначеним розпорядженням Кабміну погоджено пропозицію Міністерства економіки про передання повноважень з управління корпоративними правами НЕК від Міністерства фінансів до Міненерго.

Крім того, Міненерго отримало повноваження з управління корпоративними правами, що належать державі в статутному капіталі АТ «Магістральні газопроводи України», і функції з управління єдиним майновим комплексом держпідприємства «Оператор ринку».

«Оскільки міністерство формує політику в галузі енергетики, передання цих повноважень сприятиме підвищенню ефективності роботи об’єднаної енергетичної системи, інтеграції українського в європейський енергетичний ринок», – наголосили в міністерстві. Нагадаємо, в Міненерго повідомили, що енергосистема України готова до роботи в ізольованому режимі.

Олексій Кураков: Міненерго звернулося до ВРУ
щодо виділення 2,1 млрд грн на зарплати шахтарям

Заступник міністра енергетики Олексій Кураков взяв участь у Пленумі ЦК профспілки працівників вугільної промисловості.

«Своєчасна виплата заробітної плати і соціальний захист шахтарів мають бути забезпечені повністю. Якщо депутати підтримають пропозицію Міненерго та проголосують за такі законодавчі зміни, то ми зможемо завершити 2021 рік без поточних боргів», – наголосив заступник міністра.

Для виплат зарплати шахтарям у 2021 році і повного погашення цьогорічної заборгованості необхідно 2,1 млрд грн. Міненерго звернулося листом до профільного комітету Верховної Ради з пропозиціями щодо внесення відповідних змін до Державного бюджету 2021 року.

У Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «Енергоефективна Україна»

Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «Енергоефективна Україна», якому належить “розблокувати процес реального руху та позитивних змін в Україні у напрямку енергоефективності”.

Про це 23 вересня на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив народний депутат фракції «Слуга народу» Микола Тищенко.

“Сьогодні на брифінгу ми з колегами народними депутатами Олексієм Кучеренко, Євгеном Пивоваровим, Анатолієм Костюхом та за участі Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерія Безуса презентували перше в Україні міжфракційне об’єднання «Енергоефективна Україна». Це доказ того, що стратегічно важливі питання повинні бути поза політикою” – написав нардеп.

Він також впевнений, шо наразі у світі існує тенденція, що саме підвищення рівня енергоефективності стане ключем до розв’язання багатьох суспільних проблем – від великої вартості комунальних послуг, до підвищення конкурентоспроможності та зростання національної економіки.

“Досить довгий час політики спекулювали питанням енергоносіїв. Але ж всім добре відомо, що ціноутворення залежить від собівартості продукції. Досить пустих обіцянок, що енергоресурси будуть купуватися за безцінь. Настав час реального вирішення існуючих проблем. Упевнений, що нам з командою вистачить сил та наснаги розблокувати процес реального руху та позитивних змін в Україні у напрямку енергоефективності”, – підкреслив Микола Тищенко

Антимонопольний комітет дозволив «Нафтогазу» взяти під контроль «Донецькоблгаз»

Концентрація відбувається відповідно до розпорядження Кабміну

Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив НАК «Нафтогаз України» набути контроль над ПАТ «Донецькоблгаз». НАК отримає в управління акції, які забезпечать їй понад 50% голосів у вищому органі управління «Донецькоблгазу». Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

В АМКУ нагадали, що 15 вересня Кабінет міністрів передав в управління НАК «Нафтогаз України» 49,9% акцій «Донецькоблгазу», на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Рішення ухвалили «з метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, оскільки є ризик, що не буде забезпечено безаварійну експлуатацію газорозподільних систем як об’єктів підвищеної небезпеки».

«Донецькоблгаз», зазначили в Комітеті, є суб’єктом природної монополії відповідно до Закону України «Про природні монополії».

«Як до концентрації, так і після її здійснення, залучений ринок перебуватиме у стані природної монополії, отже не відбувається структурних змін попиту та/або пропозиції на зазначеному ринку у місцях провадження господарської діяльності ПАТ «Донецькоблгаз». Оскільки концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на інших товарних ринках України, АМКУ надав відповідний дозвіл», – йдеться у повідомленні відомства.

Нагадаємо: «Донецькоблгаз» із 6 березня припинив газопостачання на об’єкти ОКП «Донецьктеплокомуненерго». Компанія заявила, що ОКП «Донецьктеплокомуненерго» залишилось без постачальника природного газу через борги перед АТ «НАК «Нафтогаз України».

11 березня секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов за результатами засідання РНБО заявив, що ПАТ «Донецькоблгаз» може бути повернений до державної сфери управління в разі виявлення порушень.

Згодом СБУ розпочала досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами ПАТ «Донецькоблгаз» диверсійних дій, які призвели до відключення 58 котелень у районі проведення Операції Об’єднаних сил.

За даними СБУ, власниками ПАТ «Донецькоблгаз» є іноземні офшорні компанії з ознаками фіктивності, котрі підконтрольні громадянину України, який на даний час перебуває на території Російської Федерації. При цьому згадане акціонерне товариство, як зауважили в спецслужбі, належить до об’єктів, що мають важливе народногосподарське та оборонне значення.