/ФРПЕКУ закликає державу не допустити зриву накопичення та перевезення вугілля напередодні підготовки теплової генерації до опалювального сезону

ФРПЕКУ закликає державу не допустити зриву накопичення та перевезення вугілля напередодні підготовки теплової генерації до опалювального сезону

ФРПЕКУ закликає Уряд, профільне міністерство та відповідні державні органи не допустити зриву накопичення вугілля на складах ТЕС та його перевезення залізницею. Через кризову ситуацію в енергетиці, зокрема, спричинену історичним падінням цін на ринку електроенергії («ринок на добу наперед»), маніпуляціями окремих трейдерів, ручним управлінням ціноутворенням зі сторони НКРЕКП, а також накопиченими і непогашеними перед виробниками е/е боргами «Укренерго» на балансуючому ринку (на сьогодні — понад 13 млрд грн), теплова генерація опинилася на межі колапсу, а самі ТЕС – на межі банкрутства. І ситуація з кожним днем лише загострюється.
Так, зокрема, через збитковість виробництва електроенергії, ТЕС виявилися неспроможними виділяти кошти як на ремонт та підготовку обладнання до опалювального сезону, так і накопичення на складах та перевезення вугілля, яке на сьогодні здійснює АТ «Укрзалізниця».
За даними ФРПЕКУ, лише у липні цього року, через кризову ситуацію в енергетиці, перевезення вугілля залізницею знизиться на 300 тис. тон. Це еквівалентно зниженню тарифних платежів для АТ «Укрзалізниця» на 40-50 млн. грн., а у разі збереження такої тенденції, зниження платежів може сягнути 150 млн. грн (з ПДВ).
Закликаємо відповідні державні органи, Уряд, Мінінфраструктури, представників АТ «Укрзалізниця» невідкладно втрутитися в ситуацію, не допустити зриву підготовки України до осінньо-зимового періоду та стабілізувати роботу підприємств вугільної та енергетичної галузей.
Першими кроками для стабілізації ситуації закликаємо невікладно внести зміни до проекту наказу Мінінфраструктури щодо встановлення для вугільної продукції коефіцієнта, що застосовується до тарифів Збірника тарифів на перевезення залізничним транспортом на рівні 1,346 з 01.09.2021 до 15.04.2022 р.
Також закликаємо АТ «Укрзалізниця» внести зміни в Єдиний договір про надання послуг компанії щодо зміни умов оплати послуг на перевезення вугільної продукції з відстрочкою платежів на 90 днів для підприємств вугільної та енергетичної галузей до стабілізації фінансового стану підприємств. Це дозволить уникнути 100% передоплати за послуги, передбачені поточними умовами Договору та збільшить фінансову ліквідність підприємств для підготовки до ОЗП.
В іншому випадку, зволікання чи ігнорування проблем галузі лише загострить і без того критичну ситуацію в енергетичному секторі.