/Рішення НКРЕКП щодо накладання штрафів на теплову генерацію необґрунтоване

Рішення НКРЕКП щодо накладання штрафів на теплову генерацію необґрунтоване


10 березня 2020 року Національна комісія, що здійснює національне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оприлюднила результати позапланової перевірки ліцензіатів за начебто недотримання вимог законодавства щодо критичного стану забезпечення паливом, а саме, обов’язку виробників, які виробляють електричну енергію з використанням вуглеводнів, мати необхідні резерви відповідного палива з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії.
За результатами позапланової перевірки НКРЕКП зафіксувало з боку генеруючих компаній невиконання вимог із забезпечення необхідних об’ємів вугілля на складах ТЕС та визначила максимальний штраф у розмірі 1,7 млн грн для ДТЕК Західенерго, ДТЕК Східенерго, ДТЕК Дніпроенерго. Розмір штрафу для державної компанії Центренерго склав 170 тис грн.
У той же час у своєму заключенні Регулятор не бере до уваги наступні фактори, які мали безпосередній вплив на ситуацію, щодо забезпечення складів ТЕС: відсутність стратегічного планування, корегування енергетичного балансу вже безпосередньо в розпал опалювального сезону, невчасний вихід атомних блоків з ремонту — все це призвело до додаткового навантаження на теплову генерацію та стрімкого використання запасів вугілля ще до початку календарної зими. При цьому напередодні ОЗП 2020-2021 Уряд анонсував рекордні запаси вугілля, що відповідало дійсності, і теплові електростанції були готові до проходження ОЗП.
Вважаємо накладання штрафів на генеруючі компанії необґрунтованим та невиваженим рішенням оскільки Регулятором не були враховані об’єктивні фактори, що мають принципове значення для оцінки даної ситуації.