/І знову про імпорт.

І знову про імпорт.

З початком нового року в об’єднану енергосистему України відновився імпорт електроенергії з Білорусі. За добу 3 січня імпортовано 3,45тис.МВт год електроенергії, за добу 4 січня – 3,96 тис. МВт год., а 5 січня – вже 7,41 тис .МВт год. Рівним графіком це становить близько 300 МВТ по потужності. За набраним масштабом в річному вимірі імпорт може досягнути величини 2,7 млрд кВт год. Варто згадати про тяжкі наслідки для енергетики України які спричинив імпорт електроенергії, що тривав з жовтня 2019р. по березень 2020р і за обсягом перевищив 1 млрд кВт год. Енергетичні компанії отримали чисельні збитки, а 95% українських шахт навесні були змушені зупинити свою роботу.

    Імпорт електроенергії було припинено рішенням Національного Регулятора, який відповідно до повноважень,  діючих до 31 грудня 2020 року,  згідно перехідних положень Закону України ,,Про ринок електричної енергії’’ своєю Постановою №766 від 8 квітня доручив Оператору системи передачі ,,здійснювати в повному обсязі зменшення розподіленої пропускної спроможності міждержавного перетину у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства.’’

   14 грудня 2020 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №4493 про внесення змін в Закон України “Про ринок електричної енергії ’’ відносно  продовження до 31 грудня 2021 року повноважень НКРЕКП обмежувати доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства. Потрібно було лише змінити дату. Але щось завадило. Чи складно було збагнути зміст та прорахувати наслідки? Але закон не був прийнятий.

   Світ жорсткий. В ньому точиться боротьба за ринки збуту продукції. І енергетичні ринки не є виключенням. Тим більше – після введення в роботу першого енергоблоку БілАЕС. Але важко було уявити, що  двері для імпорту залишаться відкритими. Сумно.