/РЕФОРМА ПРИЄДНАННЯ ДО ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ – ДОВГООЧІКУВАНИЙ ТА НЕОБХІДНИЙ КРОК ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

РЕФОРМА ПРИЄДНАННЯ ДО ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ – ДОВГООЧІКУВАНИЙ ТА НЕОБХІДНИЙ КРОК ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

29 вересня Національна рада реформ повним складом одноголосно схвалила реформу приєднань до електромереж. Схвалила не тільки ідею, а всі кроки її реалізації в цілому.

Результатом цього довгоочікуваного рішення Нацради могли б стати скоординовані та рішучі заходи усіх зацікавлених сторін з метою найскорішого впровадження реформи. Натомість, деякі ЗМІ розпочали цілу інформаційну кампанію з дискредитації цієї реформи. Зокрема, окремими експертами буквально висловлюються звинувачення на адресу Міністерства енергетики та т.в.о Міністра Ольги Буславець, яка нібито лобіює якісь ініціативи для збільшення тарифу на електроенергію. 

Без сумніву, такі звинувачення є маніпулятивними та такими, що не мають раціонального пояснення окрім того, що відверто заважають втіленню реформи. Особливо цинічно це звучить від експертів, що були залучені до обговорення реформи та свого часу чомусь не приводили контраргументів в публічній відкритій дискусії.

Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України впевнена, що реформа приєднання до мереж не може втілюватися як чиясь особиста ініціатива з метою отримання переваг. Це компроміс усіх зацікавлених сторін, який був сформований в результаті тривалих досліджень та обговорень, він враховує інтереси як старих, так і нових споживачів. Це рішення стало відповіддю на багаторічні проблеми українського і міжнародного бізнесу, який змушений проходити 7 кіл пекла для того, щоб підключитися до електропостачання в Україні.

Метою реформи приєднання стало спрощення та здешевлення процедури приєднання до мереж. Для цього було запропоновано низку кроків:

1. Створення «єдиного вікна» прийому та погоджень документів.

2. Відкриття та синхронізація геокадастрів та карт мереж енергокомпаній.

3. Створення принципу «мовчазної згоди» на всіх етапах.

4. Узгодження між собою перспективного плану розвитку міста та електромереж.

5. Ліквідація плати за приєднану потужність для клієнта та зобов’язання операторів системи розподілу посилювати інфраструктуру під приєднання в рамках інвестиційної програми.

6. Перегляд стимулюючого регулювання для енергокомпаній для забезпечення джерела фінансування посилення інфраструктури мереж.

Наслідком впровадження цих кроків буде прискорення підключення до мереж втричі – з близько 300 днів до 100 днів. Та зниження вартості приєднання в середньому на 24% для стандартних приєднань і на 46% для нестандартних.

В результаті реформи країна зможе підняти свою позицію в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, оскільки саме в показнику приєднань до електромереж ми знаходимося на 128 позиції із 190 країн. Це дасть позитивний сигнал іноземному бізнесу, що Україна готова приймати іноземних інвесторів та забезпечувати вигідні умови ведення бізнесу.

Крім того, це дасть змогу розвивати український бізнес, і як наслідок – українську економіку. Оскільки сплачуючи вполовину менше за приєднання до мереж, бізнес буде мати вищу рентабельність та змогу більше вкладати в розвиток, збільшення потужностей, збільшення кількості робочих місць. Особливо важливо дати цей стимул до розвитку малого та середнього бізнесу для депресивних регіонів, що страждають через тотальне безробіття.

Федерація вболіває за впровадження кожного зазначеного кроку. І сподівається на те, що інсинуації та нападки на реформу – результат неглибокого розуміння теми, а не спланована акція по дискредитації необхідних для країни змін.