/ЛИСТИ ФРУПЕК КЕРІВНИКАМ КОМІТЕТІВ ВРУ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЖКГ ЩОДО ПІДТРИМКИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №4151

ЛИСТИ ФРУПЕК КЕРІВНИКАМ КОМІТЕТІВ ВРУ З ПИТАНЬ БЮДЖЕТУ ТА З ПИТАНЬ ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЖКГ ЩОДО ПІДТРИМКИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №4151

5 жовтня 2020 року Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України направила лист Голові Комітету ВРУ з питань бюджету Арістову Ю.Ю., а також Голові Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Герусу А.М. щодо підтримки проекту Закону №4151 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік щодо підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Так, в листі зазначається, що попри підписаний Меморандум про взаєморозуміння, а також прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№ 810-ІX від 21.07.2020), виробники електричної енергії з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) не отримують 100% розрахунків за зеленим тарифом.

Невиконання державою своїх зобов’язань в повному обсязі ставить під сумнів виконання і зобов’язань держави щодо забезпечення погашення боргу перед виробниками ВДЕ у розмірі 40% від загального боргу, що сформувався станом на 1 серпня 2020 року.

Законопроект №4151 має врегулювати кризові явища у секторі відновлювальної енергетики ринку електричної енергії в частині несвоєчасних та неповних платежів суб’єктам господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, що мають місце з кінця 2019 року.

У цьому зв’язку Федерація наголошує на важливості прийняття законопроекту №4151 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік щодо підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», що забезпечить виконання державою власних зобов’язань перед виробниками ВДЕ у повному обсязі.