/ЧИННІ ПАРАМЕТРИ СТИМУЛЮЮЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ЗНИЗИТИ ВАРТІСТЬ ПРИЄДНАННЯ ДО ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ

ЧИННІ ПАРАМЕТРИ СТИМУЛЮЮЧОГО РЕГУЛЮВАННЯ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ЗНИЗИТИ ВАРТІСТЬ ПРИЄДНАННЯ ДО ЕЛЕКТРОМЕРЕЖ

Бізнес в Україні продовжує зазнавати труднощів через високу вартість приєднання до електромереж. А це, у свою чергу, впливає не лише на позицію нашої країни в міжнародному рейтингу Doing Business. Висока вартість приєднання до електричних мереж породжує корупційні схеми, не сприяє залученню у галузь інвестицій, які так необхідні для розвитку і оновлення інфраструктури електромереж, виконання вимог Регулятора зі скорочення SAIDI (індексу середньої тривалості відключень енергопостачання з вини електророзподільної компанії) та втрат в електромережах, покращення умов приєднання нових споживачів тощо. 

Безперечно, держава має бути зацікавлена в покращенні своїх інвестиційних можливостей, включаючи інвестиційну привабливість вітчизняних електромереж, особливо у світлі своїх зобов’язань щодо майбутньої синхронізації з європейською енергосистемою.

Ключ до вирішення цих проблем – скоординована та послідовна робота відповідних державних органів щодо спрощення приєднання до електромереж та зниження його вартості.

Міністерство енергетики повідомляє, що, підтримуючи більшість ініціатив зі спрощення приєднання електроустановок замовників до електричних мереж, вже реалізовує частину з них.  Так, був розроблений відповідний законопроект для вирішення проблем із відведенням земельних ділянок, що часто призводять до повного блокування процесу приєднання нових електроустановок. Також ведеться робота з забезпечення відкритого доступу до містобудівного кадастру та онлайн карти електричних мереж. Була організована робота з передачі операторами систем розподілу до Держгеокадастру інформації про лінії електропередачі, підстанції та інші об’єкти систем розподілу для їх внесення до «Публічної кадастрової карти України».

Проте, зношеність вітчизняної мережевої інфраструктури, яка зараз становить 50% — 80%, значно ускладнює та здорожчує приєднання нових електроустановок. Для виправлення такого стану справ оператори системи розподілу (ОСР) повинні модернізувати і посилювати енергосистему. Але поточні ставки на стимулююче тарифоутворення не дозволять залучати достатньо інвестицій для цього.

Так Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) нещодавно були затверджені параметри стимулюючого регулювання, які не дозволяють зосередити достатній фінансовий ресурс для значного здешевлення вартості приєднання. 

Свого часу НКРЕКП не дослухалась до численних експертів, представників бізнесу, місцевих та міжнародних галузевих асоціацій, які пропонували при затвердженні параметрів стимулюючого регулювання залучити кращий досвід європейських країн, зокрема сусідніх країн, що мають подібну до української систему електричних мереж.

Зокрема, експерти Європейської бізнес асоціації закликали комісію спростити умови ведення бізнесу та процедури приєднання до електромереж через здешевлення підключення до мереж, яке можна забезпечити, переорієнтувавши частину вартості за приєднання потужності на оператора системи розподілу. Для цього НКРЕКП необхідно переглянути ставку повернення інвестицій в існуючі активи ОСР та підвищити її з 3 принаймні до 7%, для того, щоб ОСР мали змогу модернізувати мережі. 

Таким чином, наразі питання вартості приєднань залежить виключно від рішення НКРЕКП збільшити ставку доходності на стару базу активів обленерго.

Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України наголошує на необхідності відновлення вітчизняної інфраструктури електромереж та її розвитку, спрощення та здешевлення приєднання до мереж, запорукою чого є впровадження ефективної методології стимулюючого тарифоутворення. У цьому зв’язку Федерація розраховує на перегляд НКРЕКП своєї позиції з цього питання.