/ЛИСТ ФРУПЕК ДО КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЩОДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ №2098

ЛИСТ ФРУПЕК ДО КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЩОДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ №2098

ЛИСТ ФРУПЕК ДО КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЩОДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ №2098

9 вересня 2020 року Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України направила лист на адресу керівника Офісу Президента України та Голови Верховної Ради України щодо Закону України №2098 «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку», прийнятого 01 вересня 2020 року Верховною Радою України.

Зокрема, в листі Федерація наголошує на тому, що згаданий Закон, в разі його підписання, створить низку проблем, пов’язаних з його імплементацією, а також негативно впливатиме на ринок електричної енергії та його учасників.

Так, основні зміни, що запроваджує Закон, полягають в тому, що електроенергія для технічних цілей для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) закуповуватиметься за цінами для населення. Відтепер гуртожитки, дачні кооперативи, гаражно-будівельні кооперативи та релігійні організації також будуть купувати електроенергію за цінами для населення. Таким чином збитки постачальників електроенергії від цієї законодавчої норми будуть складати близько 6,5 млрд грн. на рік, а це поставить під загрозу стабільність постачання електричної енергії побутовим споживачам.

Крім того, збільшення суми заборгованостей на енергетичному ринку, до якого, без сумніву, призведе набрання чинності згаданого Закону, може закінчитись катастрофою для енергетичної галузі. Адже збільшення затрат промисловості та державних компаній на покриття тарифу населення в умовах енергетичної кризи може призвести до нестабільності електропостачання населенню, а відтак – суттєвого зниження рівня енергетичної безпеки країни.

У зв’язку з цим Федерація звертається з проханням ветувати Закон України №2098 як такий, що потребує суттєвого доопрацювання та приведення у відповідність з вимогами європейського законодавства.

 Лист № 36 Єрмаку А.Б.

Лист № 37 Разумкову Д.О.