/ЛИСТ ФРУ ПЕК ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА, МІНІСТРА ІНФРАСТРУКТУРИ ТА МІНІСТРА ЕНЕРГЕТИКИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ»

ЛИСТ ФРУ ПЕК ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА, МІНІСТРА ІНФРАСТРУКТУРИ ТА МІНІСТРА ЕНЕРГЕТИКИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ»

ЛИСТ ФРУПЕК ДО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА, МІНІСТРА ІНФРАСТРУКТУРИ ТА МІНІСТРА ЕНЕРГЕТИКИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ»
21 серпня 2020 року Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України направила лист на адресу Прем’єр-міністра України, Міністра інфраструктури України та т.в.о. Міністра енергетики України щодо підвищення тарифів АТ «Укрзалізниця» на перевезення вантажів залізничним транспортом.
Зокрема, в листі наголошується на тому, що вугільна на енергетична галузі є основними користувачами послуг АТ «Укрзалізниця», вони забезпечують близько 10% її вантажопотоку. Транспортування вугілля та мазуту для потреб ТЕС здійснюється саме за допомогою залізниці. А безперебійна її робота і тарифна політика суттєво впливають на стабільну роботу та фінансовий стан підприємств галузі.
У цьому зв’язку стурбованість викликає ініціатива щодо перегляду тарифів АТ «Укрзалізниця» на перевезення вантажів, анонсована у серпні 2020 року. Йдеться про двоетапне підвищення тарифів на перевезення порожніх вагонів з-під вивантаження палива, що передбачається проектом наказу Мінінфраструктури «Про внесення змін до Коефіцієнтів, що застосовуються до тарифів Збірника тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України та пов’язані з ними послуги», опублікованим 5 серпня 2020 року на сайті Міністерства для публічного обговорення.
Федерація висловлює загальну думку всіх колективів галузі, яка полягає в тому, що впровадження Проекту Наказу матиме катастрофічні наслідки для паливно-енергетичного комплексу, оскільки вартість перевезення палива для потреб ТЕС зросте в середньому на 30-40 грн або на 10-13%, а транспортні витрати підприємств галузі зростуть до кінця 2020 року на 150 млн грн, та ще на 1 млрд грн у 2021 році.
В умовах гострої кризи, у якій знаходяться вугільна галузь та енергетика України, вугільні підприємства є збитковими та заходиться на межі зупинки діяльності. З метою недопущення додаткового фінансового навантаження Федерація пропонує відкликати зазначений проект наказу для опрацювання та вивчення комплексного впливу на економіку в цілому та окремі галузі, зокрема вуглевидобування та енергетику.

№ 33 щодо підвищення тарифів Укрзалізниця