/ЛИСТИ ФРУПЕК ДО ПЕМ’ЄР-МІНІСТРА ТА КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

ЛИСТИ ФРУПЕК ДО ПЕМ’ЄР-МІНІСТРА ТА КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

ЛИСТИ ФРУПЕК ДО ПЕМ’ЄР-МІНІСТРА ТА КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

18 серпня 2020 року Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України направила листи Прем’єр-міністру України та Керівнику Офісу Президента України з запитами щодо правомірності ведення переговорів народним депутатом України, Головою комітету ВРУ з питань енергетики та  житлово-комунальних послуг А.Герусом з міністром енергетики Республіки Білорусь Каранкевичем В.М. стосовно експорту української електроенергії.

Зокрема, в листі наголошується на тому, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат України, який не має спеціальних повноважень на представництво Верховної Ради України, має право вступати у відносини з посадовими особами і державними органами іноземних держав лише від свого імені.

Крім того, відповідно до ст.1 Указу Президента України від 18 вересня 1996р. No841/96 «Про заходи щодо вдосконалення координації діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішніх зносин» координація заходів органів виконавчої влади у сфері зовнішніх зносин покладена на МЗС України. Так само, відповідно до вказаного Указу, обов’язковому погодженню з МЗС України підлягають виступи, офіційні заяви та ініціативи міжнародного характеру, підготовка міжнародних двосторонніх або багатосторонніх документів.

Тому Федерація звернулась до Прем’єр-міністра України та Керівника Офісу Президента України з запитами: чи уповноважував Президент України або КМУ Геруса А.М. на ведення таких переговорів; чи звертався Герус А.М. до Прем’єр-міністра України або до Керівника Офісу Президента України щодо надання будь-яких рекомендацій, тез, позиції КМУ або Президента України чи Офісу Президента України щодо питань, пов’язаних із експортом до Республіки Білорусь електричної енергії, виробленої ДП «НАЕК Енергоатом»?

№ 31 Єрмаку А.Б.

№ 30 Шмигалю Д.А.