/ПІДПИСАННЯ МЕМОРАНДУМУ З ВИРОБНИКАМИ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ – КОМПРОМІС ДЕРЖАВИ ТА БІЗНЕСУ

ПІДПИСАННЯ МЕМОРАНДУМУ З ВИРОБНИКАМИ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ – КОМПРОМІС ДЕРЖАВИ ТА БІЗНЕСУ

Кабінет Міністрів України 10 червня підписав «Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики». Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України наголошує на важливості досягнення компромісу між Урядом та виробниками електроенергії з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). На цей крок сектор відновлювальної енергетики очікував протягом останніх місяців. За цей час держава заборгувала підприємствам ВДЕ близько 14 млрд грн за вироблену електроенергію, а міжнародні інвестори у галузь все голосніше заявляли про свої наміри звернутися з позовами про відстоювання своїх прав до міжнародних арбітражів.

Меморандум від Уряду підписали Прем’єр-міністр України та т.в.о. Міністра енергетики, а від виробників ВДЕ – уповноважені особи Європейсько-українського енергетичного агентства та Української вітроенергетичної асоціації.

Документ, зокрема, передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів сонячної електроенергетики передбачається зменшення тарифів на 15%, для вітроенергетичних об’єктів – на 7,5%.

Зі свого боку Уряд зобов’язався вжити усіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» та погашенню наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які прийняли умови реструктуризації. Також державні органи взяли зобов’язання визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики та забезпечити проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Крім того, відповідно до Меморандуму, буде посилена відповідальність виробників ВДЕ за незбалансоване виробництво електроенергії. Також виробники ВДЕ приймають умови обмеження строків введення в експлуатацію нових об’єктів за «зеленим» тарифом. Так, з 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

Федерація впевнена, що підписання Меморандуму з виробниками ВДЕ дозволить наблизити ситуацію на енергетичному ринку до фінансового оздоровлення, сприятиме виходу енергетичного сектору з кризи, а також забезпечить належні умови для повернення інвестицій вкладених в «зелену» енергетику. Наступним кроком на цьому шляху має стати прийняття закону, в основу якого будуть покладені положення Меморандуму.